Thursday, December 24, 2009

Evaluasi Bulan Desember



Saat ini saya sedang berada di tengah Musyawarah Besar Keluarga Muslim Fakultas Hukum UGM.

Sambil sesekali membalas chat dari saudara Azhar Lageranna yang berada di sebuah warnet di kota Jakarta, saya membuka kalender di hape nokia 6300 black untuk me-recheck apa-apa saja yang telah terjadi selama bulan ini.
Secara umum, Desember ini berlangsung dengan guyuran hujan yang tak tentu dan panas-menyengat yang membuat anak-anak mahasiswa pelopor bangsa ini malas kuliah. Ada berita mengenai sup babi 'halal' di Malaysia, dugaan anak teroris kelas kakap Noordin M. Top yang ternyata adalah salah seorang mahasiswa di UGM, Tahun Baru Muharram 1431 H, Dies Natalis UGM yang ke-60, berakhirnya beberapa mata kuliah khusus semester I, serta konflik internal yang tiba-tiba menghantui team MCC Internasional Willem C. Vis kami.

Kronologis dalam urutan mundur:
Desember 24 - Hari pertama minggu tenang. Nonton Sang Pemimpi sama Edwin. Hampir aja di-cancel gara-gara banyak anak-anak yang gak bisa ikutan. Filmnya sih bagus (dari segi cerita, karena emang dari bukunya juga udah bagus), tapi sayang akting para aktornya (terutama yang jadi Ikal) payaaaah. Oh ya, paginya sempat skype-an sama Diku. She'll have a vacation on Netherlands again!!! Her host-family will pay her for that. Aaah... can't wait to hold those ticket and scholarship approval letter to UTRECHT UNIVERSITEIT :)

Desember 23 - Meeting with Willem C. Vis team before Maral and Dahye's departure to their hometown for college break. Kak Michelle want us to share any kind of problems that occured during several days. After that we got to see short oral pleading training for Jessup team with Kak Tika and Kak Dandi. Before Maghrib, I joined DPW KMFH for Mas Windi farewell party. He'll be retire soon from his duty as the coordinator of DPW. We had a spicy dinner at Waroeng Penyetan.

Desember 21 - Ditraktir nonton AVATAR oleh Edwin! That movie is A TOTAL AWESOMENESS!! abis kita kami (saya, Edwin, Nandya, Ucup, Widya, dan Rifqy) makan di ayam goreng Sagan. Kita sempat ngerjain Edwin (although without any preparation before). Wonderful night!

Desember 19 - Dies Natalis UGM! Setelah siangnya bertemu kak Dila untuk mendiskusikan masalah memorial Respondent sebentar, kemudian bersama kak Michelle dan kak Dila (lagi) untuk jadi perwakilan mahasiswa FH dgn pengalaman internasional untuk bertemu empat orang duta besar yang baru ditunjuk oleh presiden untuk periode ini yang merupakan alumni UGM. Merek mengadakan kunjungan singkat untuk mendengar presentasi mengenai kegiatan berskala Internasional universitas serta sharing agar ke depannya ada link khusus untuk mahasiswa UGM agar dapat terus meningkatkan prestasi secara global. Sorenya, saya dijemput Mbak Nhira ke kediamannya Pak Adam (rumahnya dijadikan sekretariat AFS chapter Jogjakarta). Di sana, surprisingly, bertemu dengan Kak Taufiq Ismail! Beliau adalah Wali Amanah UGM dan sedang mengadakan kunjungan ke Jogja. Tentu saja selaku AFS angkatan pertama, beliau menyempatkan untuk bertemu dengan Pak Adam yang juga sudah sepuh di organisasi ini. Malamnya saya bersama teman-teman chapter Jogja yang lain ke rumahnya Mbak Ita (returnee Belanda) untuk menjadi panitia re-orientasi AFS-YES ch. Jogja angkatan 2009.

Desember 5 - Willem C. Vis Photo Group's Day! Kita bergaya dengan jas (yang mama belikan seharga hampir 2 juta, ckckckckckckckckckckck) di depan Gedung Rektorat rancangan Ir. Soekarno kebanggaan kita, mahasiswa Justicia Gadjah Mada semua :)

Desember 2 - Tengah malam, setelah submit data kepada manajer team Willem C. Vis, saya, Dahye, dan Nabriz sang manajer mengadakan perjalanan keliling Jogja tengah malam. Rumah Nabriz di Bantul lagi direnovasi, karena itu Ia memutuskan untuk tinggal di hotel selama beberapa hari. Setelah berusaha menolak karena diajak untuk menemani dia nginap di hotel, akhirnya saya menyerah. Kami bertiga foto-foto di jalan raya depan tugu Jogja yang terkenal itu, hunting foto di Malioboro sampai ke depan gedung Belanda kantor Bank Indonesia. Benar-benar gilaaa... Setelah mengantarkan Dahye pulang, kami makan di MCD dulu lalu berangkat ke hotel Novotel untuk check in. Ngerjain Claimant ampe jam 2 pagi dan terlelap dengan tenangnya...

That's my December. A real flashing light, right?

Sunday, December 20, 2009

luces parpadeantes de Diciembre


Im tired.
Exhausted with everything.
College's stuff especially, since i'll face UAS for the first time next week.
MCC's materials, sometimes I was so spiritful to deal with it, but lastly I became so desperately cansado.

I got fever yesterday, and I still feeling not really well today.
So far this December is different with wonderful November. I spent a lot of money, begged my mom to send me more. I had to fix my laptop's battery and the broken charger. Paid the laundries. Paid my room.
SO many things passed-by then gone inside my head.

I don't want to make my mom dissapointed If she noticed her son becoming this wretchedly lazy.
Life is simply like a paparazzi's flickering lights.

Man, what do I really want? Get bored during a vacation, wanna be alone when stayed in the middle of crowd, and want to hang out with other so badly when stucked inside my little room by myself?

LIFE is SO AMBIGUOS!

Sunday, December 13, 2009

Andalucía, I want You SO BAD




La Mezquita en Cordoba

When I was in USA, I loved to visit Athens Public Library. They had a marvelous collection of traveler handy books which shows amazing pictures of places around the globe. I had notice how this world could be so small after journeyed almost a half of the world from Indonesia to Malaysia, spent some hours on Frankfurt, Germany and end up on The States. I’ve visited the boundaries of United States and Canada via Lake Erie at my beloved state Ohio. I also had already enjoyed the sunny days of Anna Maria Island on The Gulf of Mexico. Anyway, those book about Andalucía that I borrowed from Public Library had razzled-dazzled me with a great dream and hooked me with an attractive description to start another journey to Spain.


I becoming interest on Spaniards culture after learned Spanish at Athens High School. My bestfriend from Venezuela, Madelaine Parra also taught me about that language slowly. Senora Santoni, our Puerto Riquean teacher brought salsa, played video and generally told us story about Latino-America and Spain.

I’ve heard about Andalucía a long-long time ago.I learned about it from my history class. It was a center of Moorish Civilization which glowing during the age of darkness while the rest of Europe still attached on their old and superficial minded. The Andalucían-Moorish inhabitant had put such a wonderful effort on reaching the highest culture that human could ever do back on that time. Hearing Lara’s adventure while she stayed on Spain for some years really brought me into a motivation to start my own trip.



I spent hours to browse on the internet about Alhambra, Sevilla, Cordova, La Mezquita, Medina Azahara and other enormous ruines and Moorish-Omayyads remainings around the region of Andalucia. I remember Lara told me that the cultural atmosphere around those places are different with the rest of the Spain. Those places are so unique, mixed tradition, really inexpressible. She also told me about a fascinating story of the perfect symetry between Alhambra's building and the clarity of the pool. She took a picture of the place via the pool's reflection and amazed when saw fishes were flying on the Alhambra's roof. Because i had to come back to Indonesia on 2008, I couldn’t start my trip to Spain. My Spanish class had a plan to visit Spain on 2009, I don’t know whether they made it there or not (Did you, Avery?).


I’ve made a promise with Sue, Aaron, and Lara that someday I’ll make it to Andalucia. At first, I was planning to go to university on Spain and take history or art focusing on the Moorish Culture, but my parents did not agree. Since I’ve been approved on Law Faculty Universitas Gadjah Mada (one of the best in Asia), I decide to be a good lawyer or legal advisor at some big companies to collect money for my Andalucia’s amazing trip in the future. Yeah, I shall visit that place, at least once in my life time!


I will.

Monday, December 7, 2009

Duapuluh Tahun Kemudian



Duapuluh Tahun Kemudian
Compartir
Hoy a las 12:36 | Editar nota | Eliminar


RRRR. Telepon berdering.

“Halo? Bisa sambungkan saya dengan dr. Randy?
Bilang saja dari kawan lamanya.”

Hening sejenak lalu terdengar bapak-bapak bersuara rendah menyapa,

“Ya... Dengan dokter Randy di sini.”

“Hey, bitch.”

“Oh God! Is this Louie the bitchiest boy ever?”

“Hahaha. Gotcha! What’s up dude?”

“Not much, aku baru aja habis meriksa pasien penyakit kelamin. Tumben nelpon? Long time no see, gimana rasanya jadi general executor di Mahkamah Internasional?”

“Hahaha, it’s been great. Tapi kelihatannya obyek pekerjaanmu yang lebih menyenangkan deh. Anyway, kamu dapat undangan buat launching produk barunya Thila nggak?”

“Yup! Tempatnya di butik terkenalnya di London kan? Dia ngirim tiket pesawatnya sekalian buat kita semua. Kelihatannya kita harus berangkat ramai-ramai. Oh ya, minggu depan juga ada hajatannya Rijal dalam rangka pembukaan perusahaannya yang baru di Jerman kan?”

“Betul, betul, betul. Kita berangkatnya satu pesawat aja ya, jadi habis dari London kita langsung ke Jerman. By the way, Diku sibuk nggak ya dengan organisasi Help The African Children dan gerakan feminismenya? Dengar-dengar dia dicalonkan jadi ketua ASEAN Human Rights Commission.”

“Yeah, I heard it too. Azhar juga bakal maju untuk jadi presiden Indonesia tahun 2030. Tapi sejauh ini dia masih tetap ngajar ilmu ekonomi di Tokyo University lho. Tahun depan rencananya dia mau menikah.”

“Wah, masa? Trus si Venny kabarnya gimana? Nggak pernah kedengaran.”

“Kemarin aku sempat ngobrol bentar sama dia. Dia ngajar di sekolah musik Juilliard yang terkenal itu. Setelah berdomisili di New York dia jadi pembawa acara talkshow ‘Sing it with Venny’ yang sekarang ratingnya melejit pesat! Wah, cewek-cewek angkatan kita ganas-ganas ya. Thila jadi designer mancanegara terkenal sekaligus model langganan Vogue, Diku jadi petinggi organisasi internasional, Venny sekarang disebut-sebut sebagai ‘the next Oprah’!”

“Marveolus! Tapi jangan salah, cowok-cowoknya juga gak kalah lho. Kamu jadi dokter penyakit kulit dan kelamin pertama dari Indonesia yang menemukan metode penyembuhan baru dan menjadi kandidat menteri kesehatan kan! Azhar juga terkenal di kalangan akademisi. Rijal udah punya jaringan bisnis yang menggurita. Oh ya, terakhir dengar dari Ikhsan, sekarang dia lagi ngerjain proyek penataan ulang arsitektur di kota-kota besar di Indonesia! Imam bikin networking site di internet yang menelurkan milyaran rupiah, sedangkat si Sahid sekarang jadi diplomat di Kanada.”

“Hahaha, you’re right. Can’t wait see you all again guys.”

“Me too! See ya at Thila’s place!”

“Bye, bitch!”

Thursday, December 3, 2009

POEM: the puppet's confession to the puppeteer


Think of all the things I’ve told you
by the unspoken words of mute language
Even for one smile, it is too far-reached from the nearby distance
Like the coldness of blizzard tonight, you had blown the agitation
Into my wood-made-heart, you whispered, told me about my longing
But then just like the paparazzo’s flashy lights, you were gone
Drowned deep inside my imagination
The eye catching looks that I’m hungry for
Keep hunting me under my unconsciousness
But your picture, I know that is you, still and still awake in my secret
Should it be glowing like the Renaissance,
Or consumed by fatuity like the Dark Ages
Reimburse me, reimburse mi tiempo that'been spent by your business
You were dead, but then ascended
You were stop existing, but then resurrected
Behind the Glass, I can’t see anything
Is that my reflection or your shadowy silouette?
You are the puppeteer, Puppeteer of my mind
You poured me weariness and unascertainability
I’ve condescended my entity
Be honest, or I’ll draw my own sketch according to my felony
And forgive me for cutting my string from your control bar
I cry for you, I cry in my silent
I won’t stay here because I don’t want to lose you

corde amare, toto pectore
(to love with passion, with all the heart)



Yogyakarta,
December 3, 2009
10:48pm